Energie efficiëntie van ventilatie systeem

 In Ventilatie

Een ventilatiesysteem heeft tot doel in een ruimte een bepaalde temperatuur of concentratie van verontreinigingen te handhaven. Waar moeten we op letten als we hierop energie willen besparen? De energie efficiëntie van een mechanisch ventilatiesysteem kan je opgebouwd denken uit een serie van efficiënties. We kunnen de volgende onderdelen onderkennen:

  • de luchtstroming in de te behandelen ruimte
  • de stroming in het luchtkanaal tussen de ruimte en de ventilator
  • de ventilator
  • de aandrijving van de ventilator, zowel elektrisch als mechanisch
Energie efficiëntie - besparingspotentieel ventilatiesysteem

Besparingspotentieel van een typisch ventilatiesysteem

Meestal wordt het eerstgenoemde punt niet in de beschouwingen meegenomen. Dit is zeer ten onrechte omdat hier soms grote winst te behalen is. Zie de hiernaast afgebeelde grafiek, waar voor een typische situatie de potentiële energiebesparing is weergegeven. Deze situatie geldt voor een systeem waarin de luchthoeveelheid niet geregeld wordt, de ventilator draait dus altijd 100%. Over de situatie met luchthoeveelheidsregeling zal ik in de toekomst nog eens een blog-bericht schrijven.

De te realiseren besparingen zijn altijd erg afhankelijk van de lokale omstandigheden. De grafiek is dus niet meer dan een voorbeeld. Wel is duidelijk dat er serieuze besparingen mogelijk zijn. Natuurlijk moeten  deze worden afgewogen tegen de benodigde investeringen. Dat houdt in dat iedere situatie apart bekeken moet worden. Induventus kan dit voor u uitvoeren.

Energie efficiëntie in het overheidsbeleid

Vanuit de overheid wordt verbetering van de energie efficiëntie gestimuleerd. Zo is sinds 1 januari 2016 de EU verordening 1253/2014 van kracht. Deze stelt onder andere eisen aan het ventilatorrendement, maximaal toelaatbare drukverliezen in de luchtbehandelingskast en stelt het toepassen van warmteterugwinning min of meer verplicht.

Het kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen geeft waardevolle informatie. Maar zoals hierboven al gesteld, is er vooral veel aandacht voor het verbeteren van de efficiëntie bij de onderdelen die ik in de grafiek heb aangeduid met “Ventilator” en “Aandrijving”. Het onderdeel “Kanaal” wordt nog wel terloops genoemd, maar van het belang van de factor “Ruimte” is men zich blijkbaar totaal niet bewust. Juist bij de factoren “Kanaal” en “Ruimte” is potentieel veel te winnen, veel meer dan bij de andere factoren!

Prestatieverbetering

Wanneer een installatie onvoldoende presteert, dat wil zeggen niet in staat is de gewenste temperaturen of concentraties in de ruimte te realiseren, is het zinvol te beginnen met een beschouwing van wat er in de ruimte gebeurt. Vaak wordt direct de stap naar een installatie met een grotere capaciteit gemaakt. Dat wil zeggen, men kiest voor een installatie die meer lucht verplaatst, of er wordt koeling aan de installatie toegevoegd. Ook als dit een “duurzame” manier van koelen is, zoals adiabatische koeling, blijft het feit dat de ventilator evenveel lucht blijft verplaatsen. Omdat de ventilatorenergie veruit de grootste post is zal er ondanks de “duurzame” koeling zeker geen energiebesparing gerealiseerd worden.

Niet zelden blijkt het mogelijk om prestatieverbetering en energiebesparing te combineren, door een bestaande installatie zodanig aan te passen dat de ventilatie efficiëntie stijgt. Dan blijkt dat met de beschikbare luchthoeveelheid (of minder) toch ruimschoots aan de prestatie-eisen kan worden voldaan. Zo worden er twee vliegen in één klap geslagen, en als de bestaande luchtbehandelingsinstallatie kan worden gehandhaafd scheelt dat in het investeringsplaatje.

Laat een ventilatie efficiëntie scan maken om de optimalisatiemogelijkheden in uw bedrijf in kaart te brengen.

Recente artikelen

Laat een reactie achter

Start typing and press Enter to search