Induventus kan u helpen bij het oplossen van complexe binnenmilieu problemen in industriële situaties. Als belangrijk onderdeel van mijn dienstverlening heb ik daarvoor de ventilatie-audit volgens de WLW-methodiek ontwikkeld.

Volgens de arbeidshygiënische strategie dienen knelpunten bij voorkeur bij de bron te worden aangepakt. Indien dat niet mogelijk is, kunnen technische maatregelen zoals afzuiging en ventilatie worden overwogen. Pas als ook met deze maatregelen de situatie niet onder controle te krijgen is, komen organisatorische maatregelen en uiteindelijk persoonlijke beschermingsmiddelen als mogelijke oplossingen in zicht.

De ervaring leert dat met het meten van temperaturen en concentraties van verontreinigingen wel inzicht wordt verkregen in de omvang van een probleem. Maar het probleem is daarmee nog niet opgelost. Daarvoor is het nodig inzicht te krijgen in de wijze waarop verontreinigingen ontstaan en zich in de ruimte verspreiden. Juist voor het nemen van effectieve technische maatregelen dicht bij de bron is dit inzicht van het grootste belang.

De voorbeelden van deze ontbrekende kennis en daardoor niet effectieve ventilatie zijn in de industriële praktijk dan ook legio.

Unieke aanpak

Hierin zit de kracht van de WLW-methodiek. Het onderzoek richt zich op de bron en op de verspreiding van warmte en/of verontreiniging vanaf de bron naar de omgeving.
De WLW-opname brengt naast het fysische verspreidingsmodel ook de productieomgeving in kaart. WLW staat voor Warmte/Lucht/Werkproces.
Warmte is in industriële situaties vaak de motor waarmee de verspreiding van verontreinigingen op gang komt.
Luchtstromingen spelen een hoofdrol in de verspreiding. Ze zijn vaak een gevolg van warmteproductie, maar kunnen ook door externe oorzaken ontstaan.
Inzicht in het werkproces is essentieel om adequate oplossingen te kunnen ontwerpen.

De WLW-opname omvat de volgende activiteiten:

  • Analyse van de beschikbare gegevens, zoals meetrapporten, berekeningen, productdocumentatie etc.
  • Opname van de aanwezige luchttechnische apparatuur
  • In kaart brengen en kwantificeren van de relevante emissiebronnen
  • In kaart brengen van proces- en productietechnische randvoorwaarden bij de relevante emissiebronnen
  • Op video opnemen en kwantificeren van de emissievolumestromen (alleen de luchtstromen waarmee de vervuiling getransporteerd wordt, niet de hoeveelheid verontreiniging die zich hierin bevindt*)
  • In kaart brengen van luchtstromingen door het gebouw (dwarsstromingen)
  • Conceptontwerp en dimensionering van de noodzakelijke afzuigvoorzieningen
  • Schetsontwerp van een luchttoevoersysteem, indien de noodzaak hiervoor uit het onderzoek blijkt.
  • Opstellen van een rapport
  • Het presenteren van de bevindingen bij u op het bedrijf
ir000749
Infrarood opname om invloed van warmte op luchtstromingen te bepalen

* Induventus voert zelf geen concentratiemetingen uit. Wel kan desgewenst hiervoor een gecertificeerd bedrijf worden ingeschakeld. Dit is niet in de WLW-opname opgenomen. Voor het uitbrengen van een adequaat advies is dat meestal ook niet noodzakelijk.

In het advies zal de benodigde luchttechnische apparatuur worden vastgelegd. Althans qua type en capaciteit. Mogelijke apparatuur is o.a. lokale afzuiging, algemene ruimteafzuiging en luchttoevoer. Hierbij zal ook worden aangegeven of en op welke manier de huidige luchttechnische voorzieningen hergebruikt kunnen worden.

De invloed van productieomstandigheden (processen en personeel) zal tijdens het onderzoek worden vastgelegd. Indien hieruit blijkt dat deze de afzuigeffectiviteit sterk beïnvloeden, zal in de rapportage worden aangegeven op welke manier dit kan worden beperkt. Maatregelen kunnen zowel technisch als organisatorisch van aard zijn.

Luchttechnische oplossingen

Jarenlang onderzoek en ervaring in industriële ventilatie hebben geleid tot talrijke innovaties. Voorbeelden zijn de plaatafzuiging, de wervelafzuiging, de badrandafzuiging en speciale toevoerroosters. Al deze componenten hebben gemeen dat met een minimale luchthoeveelheid een zo hoog mogelijke effectiviteit wordt gerealiseerd. Dat kan diverse voordelen opleveren, zoals:

  • Voldoen aan arbeidshygiënische grenswaarden
  • Voldoen aan behaaglijkheidscriteria
  • Zekerstelling van productkwaliteiten
  • Vermindering van diffuse emissie in en buiten gebouwen
  • Minimalisatie van af- en toevoer luchtstromen
    • Minimalisatie van investeringen
    • Minimalisatie van energiegebruik
    • Minimalisatie van bedrijfskosten
    • Minimalisatie en optimalisatie van nageschakelde reinigingsapparatuur

Ik heb interesse in het laten uitvoeren van een WLW-opname in mijn bedrijf.
Bel of mail mij voor meer informatie of om direct een afspraak te maken.

Copyright © 2018 Falko Wittorf
Voorbeeld van een zeer efficiënte afzuigkap. © 2002 Falko Wittorf

Start typing and press Enter to search